Øremærkning er i Danmark den traditionelle måde at mærke katte på, og tidligere hunde, som nu udelukkende chipmærkes. Mærkning med en mikrochip under huden på halsen vinder stærkt frem og er den lovbefalede mærkningsform, hvis man vil have katten med til udlandet. Chipmærket er praktisk, hvis man har en chipstyret kattelem, som forhindrer fremmede katte i at komme ind. Øremærket har en fordel ved, at man omgående kan se, om for eksempel en tilskadekommet kat er en ejerkat, hvorimod den chipmærkedes kats identitet kun kan afsløres med en scanner. Chippen virker altid, det gør en øretatovering, i de tilfælde hvor mærket med tiden er sammengroet, udvisket eller beskadiget, ikke.
Man kan mærke killingen med mikrochip fra dens første levedag. Chipnummeret er på 15 cifre. De første tre er en kode for landet (Danmark), de næste tre cifre er en kode for producenten af chippen. Resten er et specifikt nummer, som sikrer, at to dyr aldrig får det samme nummer og, at man altid kan finde frem til ejeren. Vil man have katten øremærket, må man vente til killingen er 14- 16 uger, for at ørerne er store nok. Øremærket fylder næsten hele ørets længde med seks cifre. Typisk tre bogstaver, et for årstal og to for dyrlægen. Derefter tre tal for antallet af katte tatoveret af dyrlægen i samme år. Man kan ikke aflæse på chippen hvilken dyrlæge, der har lagt den ind, som man kan på øremærket. Til gengæld har chippen en landekode, det har øremærket ikke.
Chipmærkning foregår ved indsprøjtning af en ISO-godkendt mikrochip under huden på venstre side af halsen. Katten skal ikke bedøves, indføring af chippen svarer til en almindelig indsprøjtning. Det tager to sekunder og gør ikke ondt. Chippen bliver siddende, hvor den er anbragt. Flytter den sig, det kan ske, men det er meget sjældent, så er det på grund af en produktionsfejl i chippen. Men den giver sig ikke til at vandre rundt i kroppen. Det er ikke farligt. Kan ikke komme til at gøre ondt eller generere dyret i dets bevægelser. Man laver altid chipmærkning på venstre side af halsen på både katte, hunde og heste og andre dyr, der chipmærkes i Europa, så ved man, hvor man skal søge med scanneren.
Når katten skal øretatoveres, skal den være bedøvet så det foregår smertefrit. Det kan ske samtidig med, at kattekillingen skal vaccineres for anden gang, når den er 14 uger, og samtidig skal neutraliseres og også derfor bedøves. Har man en ældre kat, som ikke er mærket, men under et dyrlægebesøg skal bedøves, er det oplagt at få katten øremærket samtidig.
Når katten er bedøvet, sover den trygt og oplever intet, selvom den har åbne øjne. Det har katte som regel under narkose, og dyrlægen påfører øjnene salve så de ikke tørrer ud. Nogen gange er det nødvendigt at klippe lidt hår af øret, og man renser det. Så tager dyrlægen sin tatovørtang, der laver prikker i øret på katten, og klemmer omkring øret og tæller til 20. Tangen vendes, og det andet øre tatoveres, så koden vender omvendt i dette øre, så et beskadiget øre i fremtiden ikke vil gøre det umuligt at læse koden. Så fjerner man tangen og tager noget tatoveringsfarve og gnider ind i de huller, der er lavet i ørerne. Så bliver ørerne farvet helt grønne eller sorte afhængig af, hvad farve man bruger. I løbet af et par uger falder den overskydende farve af. Og nummeret står tilbage.
Efter øre- eller chipmærkningen udfylder dyrlægen en blanket, som bliver sendt ind til Det Danske Katteregister, der sørger for, at kattens og dine oplysninger bliver registreret i det landsdækkende register samt på denne hjemmeside. Du modtager herefter en mail hvor du via NemID skal logge dig ind på Min side og bekræfte ejerforholdet.
Det Danske Katteregister opdaterer konstant sin database, så når du har modtaget kattens registreringsbevis, kan du selv gå ind på siden og afprøve, om din kat er i registeret. Hvis du har overtaget en kat fra en anden familie, kan du se, om din nye kat er registreret. Når din kat er død, kan du afmelde den via mail info@katteregister.dk Husk at oplyse kattens øre- eller chipmærke. Har du spørgsmål, så kontakt Det Danske Katteregister på 70 27 04 47 eller send en e-mail på info@katteregister.dk for at tjekke, om din kats data er opdaterede - hvis du ønsker det, kan du samtidig give tilladelse til, at oplysningerne må blive vist her på siden.
På siden SØG under linket "Læs vores gode råd" kan du se, hvem der kan søge i registeret, og hvordan du aflæser et øremærke.